Containers naar Malawi

 

Het containerplan voor 2012 liet zien dat we 4 containers over het hele jaar 2012 verdeeld zouden versturen.

Maar de vraag is groot in Malawi en gelukkig is er in Nederland veel aanbod van o.a. oude schoolmeubelen. Dat aangevuld met veel kleding en speelgoed betekende dat ons team veel pakketten voor alleenstaande moeders met kind heeft kunnen maken. En dat heeft ons doen besluiten om in de eerste 7 maanden van 2012 al 4 grote containers met hulpgoederen naar Malawi te sturen.

In de derde container van dit jaar, eind juni 2012 verstuurd, werden tevens twee operatiebedden, geschonken door het CWZ-ziekenhuis in Nijmegen, meegestuurd aangevuld met o.a. veel verband e.d.

Op onze website staan verschillende foto's van healthcentra/ziekenhuizen waaruit blijkt dat ledikanten en matrassen dringend vervangen moeten worden. We zijn erin geslaagd om bij de Domeinen, waar de restanten van de Nederlandse staat worden verkocht, honderden bedden en dekens te kopen. Een deel ervan is inmiddels onderweg naar de meest grote noodgevallen, zoals het ziekenhuis in Kaundu.

 • operatiekamerbedden, gekregen van ziekenhuis in Nijmegen, zijn onderweg naar Malawi.
 • de eerste voetbalkleding, zowel tenues als trainingspakken en bijbehorende tassen van FC Binnenmaas zijn geschonken en zijn ook geladen voor de voetbaljeugd in Ntcheu in de provincie DEDZA in Malawi.
 • het derde wereld team van het IJburgcollege Amsterdam doneerde een container met schoolmeubelen en hulppakketten voor de door hun geadopteerde lagere school Mwala Oyera in Bwanje, bij Sharpe Vale in Malawi. Na de verbouwing van de school door de Stichting Malawi schools and Hospitals zal er ook een ruime schoolbibliotheek worden aangeboden en verstuurd.


Extra containerplannen voor 2012:

 • in het noorden van Malawi, provincie Mzuzu, ligt een gehucht Mzambazi waaraan medewerkers van de Stichting Malawi een bezoek hebben gebracht. Het schooltje, het ziekenhuis en de kerk aldaar zijn gesticht door een Nederlandse Witte Pater in de jaren 1940-1970. De pater Piet Butzelaar is in 1970 overleden en aldaar begraven.(zie ook reisverhaal naar Mzambazi); dit jaar zal naar Mzambazi een container met hulpgoederen, zoals schoolmeubelen, ziekenhuisbedden, dekens en mogelijk een zo dringend gewenste professionele wasmachine voor het ziekenhuis worden verscheept.
 • de lagere school Mwala Oyera in Bwanje zal beslist nog meer hulp krijgen, o.a. schoolmeubelen, om bijna 1000 kinderen een betere opleidingskans te geven.


In januari van dit jaar 2011 zijn er al direct twee containers, de 11de en de 12de, met hulpgoederen naar Malawi gestuurd. Op 15 april j.l. zijn die tegelijk aangekomen, uitgeladen en verdeeld. o.a. heel veel schoolmeubelen voor diverse schoolprojecten.

 

 • lagere school in Gwayua kreeg nogmaals 100 schoolmeubeltjes
 • kleuterklasje in Kasina 50 kleine setjes meubelen en veel speelgoed waaronder zakken met knuffels
 • Chawala nursery school 50 kleine setjes meubelen
 • en een aantal schoolmeubelen zijn gereserveerd voor de uitbreiding van Chipoka II waar de komende maanden 750 stoeltjes en ca. 500 tafeltjes zijn gewenst
 • maar ook aan de familie van de vele weeskinderen van de diverse scholen zijn hulppakketten uitgereikt, waar o.a. kleding, schoenen, speelgoed en andere persoonlijke behoefte zit.
 • de rolstoelen en rollators werden direct door ziekenhuismedewerkers opgehaald, die vooraf al aan diverse gehandicapte mensen waren toegezegd.


Op 21 juni 2011 ging met de MSC "Bremen" de derde container van dit jaar en de 13de container totaal, onderweg naar de oostkust van Afrika. Rotterdam-Beira, havenplaats van Mozambique, was de eerste bestemming. Vanuit Beira gaat dan de container op een trailer naar Blantyre in Malawi. Verwachtte aankomst medio augustus 2011.

In Blantyre, waar een containeroverslag locatie is en de douane wordt de container vrij gegeven en weer op transport gesteld naar Dedza, de centrale plaats in de provincie met die naam.

De hulppakketten en schoolmeubelen zijn in dit geval vooral bedoeld voor de straatarme bevolking van Chipoka en omgeving.

In Chipoka dicht bij het meer van Malawi wordt vele maanden per jaar honger geleden. Vandaar dat de Wereld Voedsel Organisatie dagelijks in die omgeving, dus ook op de school in Chipoka II, maaltijden uitdeelt.

In de container zitten o.a. weer vele honderden tafels en stoelen voor de door ons gefinancierde school in aanbouw. Zo krijgt Chipoka gelijktijdig en op tijd met de bouw van de school ook het interieur geleverd.

Er zal in juli/augustus 2011 nog een 40" high cube container worden verstuurd. Hierin zullen naast schoolmeubelen en hulppakketten ook trapnaaimachines worden vervoerd voor de tailorshop of needle room in Nsipe. Een opleiding voor alleenstaande jonge moeders die het vak van kledingnaaister willen leren.